Jáhlový dezert se švestkovým rozvarem
Dnes
jsem šla s prckem zachránit do práce tátu mraženým Míšou a v parku, kterým
procházíme, se povalovalo pod stromy listí v barvách podzimu. A když na mě pak
v obchodě zamrkaly první švestky, nešlo odolat. A tak vznikl tento pondělní
"podzimní" dezert.
Čas přípravy a
vaření: cca 40 minut
Na 4 porce
Na 4 porce
1 hrníček (200ml) jáhlí
2 hrníčky mléka
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 vanilkového lusku
8 lžic bílého jogurtu
1-2 lžíce cukru moučka (podle chuti)
9 švestek
2 lžíce cukru krystal
1 panák vody (pro dospělé rumu)
2 hrníčky mléka
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 vanilkového lusku
8 lžic bílého jogurtu
1-2 lžíce cukru moučka (podle chuti)
9 švestek
2 lžíce cukru krystal
1 panák vody (pro dospělé rumu)
Polovinu
vanilkového lusku podélně nařízneme a nožem seškrábneme semínka (zbylý lusk
nevyhazujte, ale zavřete do nádoby s cukrem).
Jáhly spaříme vařící vodou a poté je spolu se
skořicí a vanilkovými semínky uvaříme v mléce. Trvá to asi 15 minut, než se
mléko vsákne. Necháme je ještě 5 minut odpočívat. Vychladlé jáhly přendáme do
mixéru, přidáme jogurt a cukr a umixujeme na hladkou kaši.
Švestky
vypeckujeme a nakrájíme na kousky, dáme do hrnce, posypeme cukrem a necháme cca
2-3 minuty karamelizovat. Nezapomeňte míchat. Podlijeme vodou nebo rumem a za
občasného míchání necháme ještě 7 minut redukovat.
Skleničky plníme
jáhlovou směsí, nahoru navrstvíme švestkový rozvar a necháme v lednici pořádně
vychladit.