čtvrtek 31. března 2016

Mrkvový krtinec




              Náš prvorozenec má dnes 2 roky, doma všichni marodíme, ale o dort jsem ho připravit nechtěla. A protože u nás momentálně frčí krtek, motiv byl jasný.

forma 17cm
cca 90min+chlazení

320g jemně strouhané mrkve
170g mletých vlašských ořechů
100g rýžové mouky
50g pohankové mouky
2 velká vejce
3PL datlového sirupu
2KL skořice
300ml hruškovo-jablečného moštu
40ml oleje
2PL kokosu na vysypání formy
máslo na vymazání formy

2 vejce
30g kokosového cukru
50g pohankové mouky
1PL kakaa
1/2 PL perníkového koření
2PL kokosu

600g vykapaného 10% jogurtu 
2PL pastovaného medu
1PL kakaa
2PL domácí meruňkové marmelády

          Na dortový korpus smícháme postupně všechny ingredience z prvního sloupce. Vymažeme a vysypeme dortovou formu o průměru 17cm a misku o stejném průměru vhodnou do trouby (dno misky vyložíme kouskem pečícího papíru). Těsto rozdělíme a upečeme při 180 stupních  asi 50min. Vyklápíme až po vychladnutí, nožem uvolníme od stěn.
          Na posyp smícháme suroviny z druhého sloupce. Těsto nalijeme do formy, jejíž dno jsme vystlali pečícím papírem, a upečeme při 180 stupních 6-8min. Po řádném zchladnutí nadrolíme.
           Z vykapaného jogurtu a medu ušleháme krém. Část odděláme a obarvíme kakaem. Korpus opatrně nařízneme, jde to trochu hůře, jelikož je hodně mokrý!!!, a potřeme marmeládou a poté bohatou vrstvou krému. Celý dort poté zkompletujeme, potřeme obarveným krémem a posypeme drobenkou. Necháme odležet.