čtvrtek 15. září 2016

Červená čočka s bramborem



                       Když zapomenete vytáhnout maso a vajíčka už jste tento týden měli snad na všechny způsoby, jsou tady luštěniny a jejich bohatý obsah bílkovin.
                       Možná si pomyslíte, co to zase vymýšlím, luštěniny se musí přece minimálně přes noc máčet. Ano, ale červená čočka je hotová snad za 5 minut i bez máčení. A jako bonus-není tolik nadýmavá. Už několikrát mě zachránila. Zkuste ji třeba v tomto receptu.


2 porce
30 minut

4 velké brambory
2 velké mrkve
1 menší cibule
1-2 stroužky česneku 
2 hrsti červené čočky
50g másla
vývar dle potřeby
majoránka
růžová sůl
mletý pepř

         Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vaříme v páře do změknutí.
         Cibuli a česnek očistíme, nasekáme nadrobno a na másle zpěníme v hlubší pánvi. 
         Přidáme očištěnou a nahrubo strouhanou mrkev, krátce osmahneme. 
         Přisypeme červenou čočku, okořeníme, promícháme a podlijeme vývarem. 
         Dusíme zvolna doměkka (trvá to chvilku). Jakmile se tak stane, odpaříme přebytečnou tekutinu a do hotové směsi vmícháme opatrně uvařené brambory.
         Na ozdobu můžete použít něco zeleného (petrželku, pažitku, koriandr...)