Polévka z mungo fazolí
Začal nám podzim a s ním naše milované polévkové večeře. Zároveň jsme se doma rozhodli zapojit do jídelníčku více luštěnin.
A protože už nám tu dva dny v kuse prší, nálada je "výborná" a chuť vymýšlet něco nového v nedohlednu, hledala jsem inspiraci v kuchařkách. A dnes zvítězila tato výtečná polévka z Bioabecedáře Hanky Zemanové.
6 porcí
30-40 minut bez namáčení
200g fazolí mungo
1 cibule
1 menší pórek (bílá část)
1 velká mrkev
3PL olivového oleje
1L vody
500ml vývaru
2KL majoránky
2 stroužky česneku
himalájská růžová sůl
Na oleji zpěníme cibuli a pórek nakrájené nadrobno, přidáme mrkev nasekanou na malé kostičky a po chvíli i scezené, přes noc namočené fazole.
Zalijeme horkou vodou a vývarem a vaříme do změknutí cca 15-20 minut.
Polévku vypneme, dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou a solí.
Na talíři můžeme ještě dozdobit něčím zeleným.
* Hanka Zemanová v originálním receptu doporučuje část polévky rozmixovat, aby měla krémovitější konzistenci a z ingrediencí používá ještě řasu wakame a umeocet. Nám polévka chutnala takto.